|
Adverteerders
Deze site is mede mogelijk gemaak door onze adverteerders,vergeet hun niet, neem een kijk
Laatst bijgewerkt:
02/12/2023
|
|
GeitenfokAssendelft Nieuws
Cees van diepen is namelijk Kampioen van Nederland geworden
Het verhaal van de zelf gefokte geit Moniek 56
En zo kan het gebeuren dat je een geit op stal hebt staan waarbij zomaar zoveel dingen blijken te kloppen, ongelooflijk maar waar.
Het begon allemaal in Opmeer 2016, daar is ze dagkampioen en geit met het mooiste uier geworden. Vervolgens is ze met 88-89-89-86-89 punten in het stamboek opgenomen.
Dat was een behoorlijke opsteker!
Vervolgens is ze in de top 10 van beste jaarlingen van Nederland opgenomen op de 2e plaats.
Op de nationale keuring in Zwolle dat jaar behaalde ze een 1 A prijs bij de jaarlingen en mocht ze meelopen in de kampioensronde wit, waarbij ze op een 6e plek eindigde.
Niet verkeerd vonden wij voor onze 1 jarige Moniek 56!
Als afsluiter van dit mooie jaar is er een mooi stukje met foto’s geplaatst in het vakblad “de Geitenhouderij”.
In 2017 werd er voor het eerst een CW keuring gehouden bij mijn eigen vereniging in Assendelft, op de manege bij Ron van Eerde aan de Akere. Altijd fijn een keuring op je thuisbasis, lekker dichtbij ook, dat is ook fijn voor mijn ouders die op leeftijd zijn, en die hier altijd graag bij zijn! In het weekend van 1 en 2 juli werd op de zaterdag de CW en op de zondag de NCW keuring gehouden, een mooie locatie en zeer goed georganiseerd.
Compleet met Tombola, springkussen, demomelkmachine en de kaastand van Jan Wit zag het er sfeervol uit deze dagen.
Onze Moniek deed het ontzettend goed op haar 1e keuring in 2017, ze werd dagkampioen wit, geit met mooiste uier en algemeen dagkampioen.
Wat waren we blij, 3 prijzen en een prachtig mooi kampioensdekje.
De volgende keuring was in Wouterswoude, Friesland. Moniek 56 behaalde daar een 1A prijs bij de 2 jarige geiten, en eindigde bij de witte als reserve kampioen achter de nationaal kampioen van 2016 ( een geit van Meekma). Als Noord-Hollandse tussen al dat Friese geweld, vonden wij dat niet slecht!
Ook in 2017 waren we in Opmeer weer van de partij, waar ze vorig jaar de hemel in werd geprezen werd ze dit jaar niet echt gezien door de keurmeesters. Ze werd hier wel de geit met het mooiste uier, maar moest het afleggen tegen de bonte geit van Martijn van Leeuwen. Evengoed was het een mooie keuring met mooi weer op een prachtige locatie. Er waren veel mensen deze maandag die de landbouwdag kwamen bezoeken, een gezellige drukte!
Als afsluiting van het seizoen is er natuurlijk ieder jaar de Nationale Keuring, ditmaal in Heeten, Overijssel. En uiteraard als je een goeie geit hebt wil je deze laten zien. S ’morgens om 5:00 ging de wekker, de regen kwam werkelijk met bakken uit de lucht, niet te geloven. Maar ja, je moet er wat voor over hebben, dus regenpak aan en naar de geiten om ze te voeren. Wat een slecht weer, het regent al dagen onophoudelijk, al mopperend voer ik de geiten en denk ik bij mezelf wat een hobby!
Je moet er wat voor over hebben. Met een karretje volgeladen gaan we om 6:30 met Moniek 56, 61 en 62 richting Heeten. In de stromende regen komen we na 2 uur rijden om 8:30 aan waar de dierenarts de geiten controleert en goedkeurt, waarna we de 3 dames naar binnen de manege in loodsen. Wederom een mooie locatie, we hebben een dubbele hal tot onze beschikking, in het ene gedeelte stallen we de geiten en in het andere gedeelte zijn 2 ringen om de keuring te lopen.
Dieren uit het hele land strijden hier om de nationale keuring. Als eerste deden de lammeren mee, die hadden wij niet meegebracht dus onze geiten konden mooi even bijkomen na zo’n lange reis.
Na de lammeren mochten de 1 jarige geiten hun ronde lopen, wij hadden er daar 2 van mee., en als eerste liep Moniek 62 (dochter van Moniek 56) een ronde, ze werd heel goed beoordeeld en eindigde als nummer 1 van deze groep. Ook Moniek 61 deed het leuk, ze werd 3e van haar groepje.
Beide geitjes werden geprezen om hun mooie uiers, erg leuk om te horen.
Vervolgens mocht Moniek 56 de keuring lopen en ze werd wederom 1e van haar groep, de 2 jarigen, dat was al niet verkeerd allemaal. In de middag was het tijd voor de kampioensronde van de witte geiten, eerst mochten alle 1A geiten met elkaar strijden voor een 1e plek. Wij mochten met 2 geiten de ring in, Moniek 62 en Moniek 56. Marit liep met de 1 jarige geit en ik met de 2 jarige geit Moniek 56. De spanning liep op en we liepen onze ronde, er werd iedere keer een geit uitgehaald die in het midden van de ring moest opstellen.
Uiteindelijk bleven de mooiste geiten over in de ring, dat was dus Moniek 56 en de geit van PieterSchoenmaker. En Moniek 56 won deze ronde! De mooiste witte geit van het land!
Wat een feest!
Nu mocht Moniek 56 aantreden in de kampioensronde van alle rassen, dus alle winnaars van een ras tegen elkaar in de ring, Witte, Bonte, Toggenburgers, Boergeiten en Nubische. Het is dan de bedoeling dat de keurmeesters er de beste ras-vertegenwoordiger uit selecteerd. En toen werd onze Moniek 56 ook nog de beste ras vertegenwoordiger en behaalde daarmee het algemeen dagkampioenschap 2017! De allermooiste geit van Nederland, en die komt gewoon uit het Noord-Hollandse Akersloot! Onvoorstelbaar, we zijn zo blij met dit behaalde kampioenschap en zo trots op onze Moniek!
Het was mijn droom om ooit Nederlands Kampioen met 1 van mijn geiten te worden, en die droom is nu werkelijkheid geworden. Zo leuk vind ik het dat alle tijd, energie, geld, aandacht en bovenal liefde die ik in mijn geiten heb gestoken op deze manier word beloond, daar doe ik het voor.
Ik hoop dat ik en mijn partner met hulp van mijn vader en buurman Ton nog heel lang met veel plezier deze hobby mogen uitvoeren.
Hartelijke groet, Cees, Marit en onze kampioen Moniek 56
Geachte leden
Namens onze secretaris Dirk Bakker stuur ik u een inschrijfformulier voor de Nationale NCW jubileumkeuring in Jubbega.
Mocht ik iemand vergeten zijn dan hoor ik dit graag.Hier kan u de inschrijfformulier downloaden Inschrijfformulier NCW
Groeten,\
Martin Louwen
Jaarvergadering 2016
Jaarvergadering Geitenfok Assendelft 12-2-2016
Aanwezig: P. Buma, K. Andrea, D. Andrea, J.de Wit, J. van Waard, H. Kerssens, A. Mulder, C. van Diepen, D. Bakker(secretaris), P. Muijs ( voorzitter), M. Louwen (penningmeester/notulist).
Afwezig met afbericht : A. Abbing (ziek), J. Brinkman.
1)Peter opent de vergadering om 20.15 uur
2)Mededelingen:
Dirk meldt dat Dhr. K. de Jong om gezondheidsredenen genoodzaakt is om te stoppen met het houden van geiten.
Het vertrek van Arie Abbing als secretaris wordt door het bestuur aan de aanwezigen gemeld en toegelicht.
3)Notulen jaarvergadering februari 2015:
Volgens M. Louwen zijn er niet echt veel besluiten geweest, het was meer een vergadering met mededelingen.
4)Keuring Assendelft:
Deze al plaatsvinden op zondag 3 juli a.s. aanvang 10.00u.
De keurmeesters voor deze dag zijn: P. Schoenmakers en M. Mattheeuwse. Inspecteur is: Th. Van Herwerden.
Tevens zal mevr. Ponne aanwezig zijn om de geiten op foto te vereeuwigen. Deze foto’s worden aan de eigenaren aangeboden door geitenfokvereniging Assendelft.
Het kampioensdekje wordt dit maal gesponsord door ons lid dhr. V. Spits van ID-lite b.v. te Westzaan, waarvoor onze dank.
5)Keuring Santpoort:
Deze keuring vindt plaats op Woensdag 3 augustus 2016 , aanvang 9.30 u. naast de ruïne van Brederode. De keurmeesters zijn mevr. R. Ponne en de heer C. Bos. Een inspecteur zal deze dag niet aanwezig zijn dus is er geen mogelijkheid om dieren op te laten nemen in het stamboek.
6)CW keuring:
Namens Geitenfokver. Assendelft organiseert Dirk Bakker samen met de Noord-Hollandse en Rundvee-museum Aat Grootes een CW-keuring . Het plan is om dit te laten plaatsvinden op zaterdag 18 juni 2016. Nadere informatie volgt.
7)Stallijst/vlagmeldingen op mijnrvo.nl:
Martin vraagt aandacht voor het maken van meldingen in je stallijst op mijnrvo.nl. Hierin dien je aan te geven of en wanneer je je dieren hebt laten enten tegen bijv. Q-koorts. Doe dit wel en doe het tijdig er wordt nl. door het Ministerie op gecontroleerd. De aanwezigen zijn het er wel over eens dat het veel handelingen vereist en dat het voor de “normale geitenboer” best lastig is om dit in orde te krijgen. Lukt het niet dan zijn er zeker mensen die je kunnen helpen.
Stallijst van het stamboek is aanwezig op de jaarvergadering en is up-to-date, houd dit zelf goed in de gaten.
8) Financieel verslag:
Kascommissie 2016 (Hein en Jan) melden dat de kascontrole is gedaan en dat er geen opmerkingen zijn, dus zijn de boeken goedgekeurd. Hein, dank voor de controles van de afgelopen 2 jaar.
Verslag wordt uitgedeeld en door Martin toegelicht. Boekjaar 2015 positief afgesloten en geen op of aanmerkingen door de aanwezigen.
9) Kascommissie 2017:
Voor de kascontrole zullen volgend jaar Jan de Wit en Kees Andrea aanwezig zijn. Als reserve heeft Dirk Andrea zich aangemeld, waarvoor onze dank.
10) Bestuursleden:
Voorzitter: P. Muijs
Secretaris: D. Bakker
Wedstrijdsecretaris: D. Bakker
Penningmeester: M. Louwen
Ledenadministratie: W. Mooij
Kees Andrea geeft aan dat hij het bestuur geestelijk en lichamelijk wil ondersteunen bij de verschillende activiteiten. Cees van Diepen geeft voorzichtig aan om in de nabije toekomst zijn steentje bij te gaan dragen. Het bestuur is hier heel blaid mee.
Bestuur en aanwezigen danken Arie Abbing voor zijn enthousiaste inzet afgelopen jaren.
11) 100 jarig bestaan Geitenfok Assendelft:
Piet Buma gaat nog even de analen raadplegen om tot de exacte datum van het eeuwfeest van onze vereniging te komen.
Dirk en Peter gaan zich verdiepen in het organiseren van een grote keuring in ons jubileumjaar.
Een ieder aanwezig denkt na over leuke activiteiten, wij horen dit later.
12) W.v.t.t.k.:
Worst van Sijt Buijs, meegebracht door Kees Andrea.
13)Rondvraag:
Kees: Spreekstalmeester Keuring Assendelft? Kees stelt zich beschikbaar. Dank Kees.
Ton: Prijzengeld in plaats van beker?
Na een peiling bij de aanwezigen komt toch de voorkeur voor bekers naar voren. Het blijven dus bekers.
Dirk: Is het een idee om een gezellige avond voor de leden te organiseren? Eventueel met oog op het eeuwfeest?
Het bestuur gaat zich hier over beraden.
Peter: Is het misschien een idee om 1 krantje minder te gaan verspreiden onder onze leden, adverteerders? Adverteerders staan naast het reguliere krantje ook nog 2x in de catalogus van onze keuringen, dus dat zal geen probleem geven.
Jan v W. merkt op dat het enige is dat de aanmeldingsformulieren voor de keuring dan per post naar de inschrijvers gestuurd moet worden.
Dit probleem is sneller opgelost dan het maken en verspreiden van een krantje dus we gaan met 1 krantje minder verder.
Peter sluit de vergadering om 22.10 u. bedankt de Familie de Wit voor de verzorging en ontvangst waarna hij de aanwezigen uitnodigd om onder het genot van een drankje nog even na te praten.
Zaterdag 18 februari was het dan zover, het feest van de Geitenfok bij Cor Hos. Met ongeveer 60 mensen was het gezellig druk. De band Try Oud was ingehuurd om het geheel wat op te zwepen. De bediening was prima voor elkaar met drankjes en diverse hapjes. Halverwege de avond werd de veiling geopend door veilingmeester Rob Vessies. Eerst kwam een vishengel aan bod. De biedingen waren niet direct wild, maar kwamen toch op gang. De eigenaar van de hengel werd Wilco Mooij. Een pak hooi en stro werden gekocht door de buren van Peter Muis. Volgende object was een waterpas. Rob Baas had daar wel zin in, maar Agnes dacht daar anders over. Zonde van het geld zal ze gedacht hebben tot Rob vroeg hoe duur de kapper ook alweer was geweest. Hierna mocht hij doorbieden, helaas ging de waterpas toch naar Marcel Dijk. Als slotstuk ging de ‘beertender’ onder de hamer. Na flink bieden werd Rob van Egmond de eigenaar van dit schuimapparaat. Hierna werden Rob en Marcel bedankt voor hun bewezen diensten voor de Geitenfok helaas stoppen zij ermee. De flessen kruidenbitter deelde zij gul met de overige feestgangers. Ik heb zo’n vermoeden dat er de volgende dag wel een paar mensen zijn wakker geworden met een zogeheten ‘punthoofd’! Al met al was het een geslaagd feest. Rond de klok van twee uur vonden Cor en Alie het genoeg geweest en togen de overgebleven feestgangers huiswaarts.
Genoeg gemekkerd zou ik zo zeggen en tot de volgende keer.
Groetjes Liesbeth Mooij
Het “Wel & Wee” van de geitenfok!
Keuring Assendelft 2011…..
Alles is erg goed verlopen en het was verrassend wie de prijswinnaars waren, daar word de vereniging alleen maar sterker van!
Allereerst willen wij dierenarts Rob v/d Wetering bedanken dat hij de Zondag, net voor de keuring paraat staat om alle geiten gezond te verklaren.Koos Turk regelde de verzorging van de keurmeesters, wat hem goed afging, dus we hopen dat hij dat dit jaar ook weer op zich wel nemen. Hij schonk ook nog eens de prachtige bossen bloemen…daarvoor hartelijk dank!!Gré Koopman zat achter de schrijftafel, dat ging prima! Maar we hopen dat ze dit jaar weer met haar geiten op de keuring komt!Herman Abbing had de krantjes nog rond gebracht, helaas is hij veel te vroeg overleden!
Dus we moesten op zoek naar een andere lopers, dat werden:
Martin Louwe loopt in Westzaan
Piet Oostveen loopt in de Kerkbuurt in Assendelft
Hein Kerssens loopt in De Noord in Assendelft
Jacob Brinkman die nam de wijk van Rob Vessies over, en ook gelijk zijn bestuursfunctie
Wilco Mooij doet de ledenadministratie, dus als er wijzigingen van adressen en advertenties zijn, deze melden bij Wilco.
Dirk Bakker heeft door allerlei omstandigheden zijn voorzittershamer aan de wilgen gehangen. Dirk heeft erg veel verstand van geiten, dus voor raad kun U hem altijd bellen!
De ledenvergadering werd matig bezocht, misschien door het slechte weer?
De Feestavond werd wel goed bezocht en was erg gezellig en zeker goed verzorgd door Cor Hos.
En degene die spullen hebben ingebracht voor de veiling, SUPER bedankt!!
Groeten van PR man, Peter Muijs
Schmallenberg-virus bij kleine herkauwers
Geschiedenis:
In september 2011 werd op rundveebedrijven een verhoogd aantal meldingen gedaan van diarree, koorts en melkproductiedaling. Uitgebreid onderzoek leverde geen verwekker op die deze verschijnselen kon verklaren. In september tot november 2011 werden dezelfde verschijnselen ook waargenomen in Duitsland. Hier werd in november een virus aangetoond dat sterk lijkt op een virus dat in zuidoost Azië en Australië ziektes bij herkauwers veroorzaakt, het Akabanevirus. Het nieuwe virus werd het Schmallenberg-virus genoemd naar de plaats waar het voor het eerst aangetoond is. Het virus is inmiddels aangetoond op 4 rundveebedrijven, 89 schapenbedrijven en 5 geitenbedrijven.
Verschijnselen:
Bij volwassen dieren treden nauwelijks verschijnselen op, soms wat diarree of vruchtwaterzucht.
De lammeren vertonen ernstige afwijkingen zoals kromme poten, vastzittende gewrichten, kromme ruggen, gedraaide nekken, verkorte onderkaken en afwijkingen aan de hersenen. De geboorte van deze misvormde lammeren gaat soms moeizaam. De lammeren worden geboren na een normale draagtijd (135-145 dagen) en kunnen levend of dood zijn. In dezelfde worp kan men tegelijk zieke en gezonde lammeren aantreffen. De ziekte is aangifteplichtig dus als u deze symptomen ziet dient u contact op te nemen met de VWA of uw dierenarts.
Infectie treedt op in de zomer en wordt waarschijnlijk door insecten (knutten) overgedragen, men neemt dit aan omdat vergelijkbare virussen zich zo verspreiden. Afwijkende lammeren ontstaan tussen dag 25 en 50 na de dekking. Dus als de laatste dieren eind september zijn besmet zal begin februari het aantal afwijkende lammeren gaan verminderen.
Preventie en behandeling:
Voor de ziekte bestaat geen behandeling en er is geen vaccinatie beschikbaar. De algemene opvatting is dat de infectie een langdurige weerstand opwekt bij de dieren waardoor de ziekte langzaam zal verdwijnen. Mogelijk zou behandeling van de dieren rond de dekking volgend najaar met insectenwerende middelen kunnen voorkomen dat de infectie optreedt bij drachtige dieren tussen de 25 en 50 dagen na de dekking.
Rob van de Wetering
Stallijst bijhouden
Wij als bestuur willen u er op attenderen dat u uw stallijst goed moet bij houden geef verkoop dood of aankoop door aan dhr. P. Zijlstra tel 0515-569638 of e-mail zijlstra37@home.nl
U weet dat u ieder jaar een afdracht moet doen van het aantal geiten welke op uw naam staan van 2€. Indien ze reeds verkocht zijn maar niet doorgegeven dan worden de kosten door berekend aan de vereniging en uiteindelijk aan u! |
Vaccinatie Q-koorts
Het vaccin is nog niet volop beschikbaar. Een beperkte eerste levering heeft plaats gevonden. De bedrijven die verplicht zijn om te vaccineren zullen eerst worden voorzien van de benodigde doses vaccin. Daarna wordt er vaccin uitgeleverd aan de bedrijven die vrijwillig willen vaccineren, zolang er vaccin beschikbaar is. Het is de verwachting dat dientengevolge pas in de zomer vaccin beschikbaar zal zijn voor de vrijwillige vaccinatie. De Gezondheidsdienst heeft aangegeven dat vrijwillige vaccinatie het principe “Wie het 1e komt, het eerst maalt”gehanteerd zal worden. Wees er dus snel bij!
Kijk voor het aanmeldingsformulier op http://www.capraovis.nl/pagina/ opgaveformulier Kleinschalige houders kunnen ook proberen via hun dierenarts beslag te leggen op een restpartij vaccin. Diverse dierenartsen hebben aangegeven hiervoor open te staan. Advies: breng in ieder geval ook de dierenarts op de hoogte van de wens om te vaccineren.
Entschema:
. minimale leeftijd bij vaccinatie : 3 maanden;
. bij 1e keer enten: 2 vaccinaties met 3 weken tussentijd;
. volledige bescherming vanaf 2 weken na laatste vaccinatie;
. jaarlijkse herhaling: 1 vaccinatie.
De overheid stelt het vaccin gratis beschikbaar. De houder betaalt de kosten van het toedienen door de dierenarts. Verplichte vaccinatiemoet als een “vlagmelding” in de centrale I & R database van LNV worden geregistreerd. Bij vrijwillige vaccinatie is registratievrijwillig. Wij raden aan om ook bij vrijwillige vaccinatie te registreren.
Namens het bestuur uw secretaris
Arie Abbing |
Advies t.a.v. het houden van keuringen
Beste leden en belangstellenden.
Klik hier om het advies van het Platform t.a.v. het organiseren van tentoonstellingen en
keuringen in pdf format te lezen en downloaden.
Het advies is zeer zorgvuldig tot stand gekomen door overleg met alle betrokkenen,
dierengezondheidsorganisaties en ministerie. Tevens is het advies niet alleen ingegeven door
gezondheidsrisico’s voor mens en dier maar is het ook een antwoord op de maatschappelijke
betrokkenheid en verantwoordelijkheid die we als organisatie hebben.
Met een hartelijke groet,
Engel Kupers
Sec. NOG |
Nieuws voor alle NOG-leden
Gelezen in de Krommenieër
Wij ons op bezoek geweest
Om Hoog
|
|